Publicerad i Årskurs 4, Månadens konstnär, Okategoriserade

Månadens konstnär – Andy Warhol

Nu var det väldigt längesen jag uppdaterade bloggen. Som jag kanske tidigare nämnt, under vårterminen hoppade jag in som mentor för en årskurs 5 och fick därför släppa en del gällande bildämnet. Bloggen fick därför läggas på hyllan ett tag. Nu är jag tillbaka efter ett välbehövligt sommarlov och tänkte uppdatera lite om vad vi arbetade med under vårterminen!

Den näst sista ”månadens konstnär” blev Andy Warhol och hans popkonst.

MARILYN MONROE PCM ANDY WARHOL POP ART PARODY Poster | Andy warhol pop art, Andy  warhol marilyn, Kunst

Uppgiften var att göra ett verk i popkonststil likt denna på Marilyn Monroe. Eleverna fick använda sig av akvarellfärg och smala penslar till denna uppgift. Detta var en bra övning när det kommer till finmotorik; eftersom eleverna skulle måla små detaljer med penslar. (Även fröken tyckte det var svårt när hon hade lite bråttom med att bli färdig med exempelbilden)

Exempelbild:

Genomförande:

  • Jag startade upp allt med en PP om Andy Warhol. Jag berättade om hans liv och hans konstnärskap. Vi tittade på och diskuterade hans olika konstverk.
  • Efter genomgången fick eleverna gå in på google och söka efter en bild de ville använda sig av till sitt verk. De fick välja helt själva vad de ville ha för motiv. Vissa valde att fotografera sig själva.
  • Under resterande lektionstillfällen var det dags att skapa sitt popkonstverk. Eleverna fick lägga in sina bilder i ett dokument och kopiera bilden så de hade 4 likadana kopior bredvid varandra (likt exempelbilden). När de var färdiga med det skickade de dokumentet till mig så jag kunde skriva ut bilden åt dem i svartvitt.
  • När bilden var utskriven fick eleverna tejpa upp bilden med maskeringstejp så att den skulle hållas utsträckt. Annars är det stor risk för att pappret ”bubblar sig” när man börjar måla med akvarellfärgen.
  • Sedan fick de sätta igång att måla med färgstarka akvarellfärger på bilden. De fick testa att måla lite på ett område med mycket svart bläck först för att se att bläcket ”stöter ifrån” färgen. Alltså fastnar inte färgen där det är mycket bläck, vilket gör att det blir de skarpa skillnaderna mellan svart och färg som i Andy Warhols konst.
  • För att det skulle vara popkonst på riktigt fick eleverna inte använda samma färg i samma område på de olika bilderna. Om de hade målat ena bakgrunden grön fick ingen annan bakgrund i de andra kopiorna vara grön.
  • När alla kopior var målade fick de limma dit bilderna på ett färgat papper

Uppgiften var lite klurig för de som hade valt väldigt detaljerade bilder, men jag upplevde ändå att i stort sett alla uppskattade uppgiften.

Elevresultat:

De teckningar med svarta streck över är ett försök av mig att blurra ansiktena på de barn som valde att använda ett fotografi av sig själva.

Kopplingar till LGR11:

  • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Lämna en kommentar