Publicerad i Årskurs 5, Bilduppgifter

Återskapa konstverk – collage

I årskurs 5 har vi nu börjat med ett större projekt som handlar om att återskapa ett känt konstverk i collageform. Eleverna tyckte först det lät svårt men nu känns det som de förstått uppgiften och kommit igång bra! Idag berättade en elev för mig att hon längtade till nästa bildlektion, för hon ville fortsätta med sitt collageskapande!

Tanken med uppgiften är att eleverna ska få mer kunskap kring kända konstverk och konstnärer. Även att eleverna ska få upp ögonen för olika nyanser som finns i bilder. Exempelvis ett ansikte; det har ju flera hundra olika nyanser, beroende på skuggor och ljus.

Om man väljer att exempelvis återskapa ”Flicka med pärlörhänge” av Johannes Vermeer:

Bildresultat för flickan med pärlörhänge

Så kan slutresultatet, efter att man återskapat konstverket i collageform, se ut såhär:

Genomförande:

  • Vi börjar med att titta på bilder av de konstverk som eleverna sedan ska få välja mellan. Konstverken jag presenterade var:
    En tavla av Piet Mondrian
    Flicka med pärlörhänge av Johannes Vermeer
    Mona Lisa av Leonardo Da Vinci
    Solrosor av Vincent Van Gogh
    Självporträtt av Frida Kahlo
    Son of man av René Magritte
    Freya’s tears av Gustav Klimt
    När vi tittade på varje konstverk berättade jag lite kuriosa kring tavlorna och om varje konstnär. Vi tittade på färgerna i bilderna och hur de hade målats.
  • Eleverna får sedan välja vilket konstverk de vill återskapa. Eleverna plockar åt sig en ”målarbildsversion” och en papperskopia av konstverket

Jag har tre årskurs 5or som jag undervisar, och i de tre klasserna har alla valt någon av alla bilder, förutom Van Goghs solrosor. Vilket är lite spännande att reflektera över. Jag tänkte fråga under sista lektionen varför eleverna valde just den bilden de valde för att se hur de tänkte.

  • Eleverna hämtar varsin tidning, sax och lim. De får titta på den utskrivna bilden av konstverket och titta på dess färger och sedan leta efter liknande färger i tidningar. När de hittar en liknande färg klipper de ut den och klistrar dit på samma plats, fast på ”målarbildspappret”. De fortsätter på detta sätt tills de fyllt hela bilden. Jag har försökt få eleverna att tänka bort att, när de exempelvis ska fylla ansiktet med färg, att inte låsa sig vid att titta på ansikten i tidningar. Även en tröja, en blomma eller en soffa kan ha rätt typ av nyans som de behöver till bilden.

Kopplingar till LGR11

  • Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner
  • Bildframställning – Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage
  • Redskap för bildframställning – Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete
  • Redskap för bildframställning – Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten
  • Bildanalys – Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Lämna en kommentar