Publicerad i Årskurs 5, Bilduppgifter

Bakgrund – mellangrund – förgrund

I årskurs 5 jobbade vi för ett tag sen med begreppen bakgrund, mellangrund och förgrund. De flesta visste vad ordet bakgrund betydde redan innan vi startade upp, men mellangrund och förgrund hade inte lika många hört talas om. Men flera kunde lista ut vad det betydde när de lyssnade på orden. Själva uppgiften gick sedan ut på att skapa en bild som innehöll både bakgrund, mellangrund och förgrund. Eleverna skulle även tänka på proportionerna. Ju längre bort något är, desto mindre blir det på bilden i jämförelse med det som finns i förgrunden. Jag ville att eleverna skulle öva på att klippa och klistra noggrant, därför fick eleverna leta efter färgade papper i de tidskriftssamlare som vi samlar redan klippta papper i och klippa ut de figurer de ville att deras bilder skulle innehålla. Jag visade upp två exempel för eleverna, men när jag skulle fota dem till bloggen hittade jag dem ingenstans, så jag fick ta bild på ett elevexempel istället. Längre fram tänkte jag visa upp alla elevresultat här på bloggen!

Genomförande:

  • Först visar jag en Powerpoint innehållande olika typer av bilder. Både foton och målningar. Alla tittar på bilden och får komma med förslag på vad som finns i förgrunden, mellangrunden och bakgrunden. Vi tittar också på proportionerna i bilden. Eleverna ser att ett grässtrå som finns i förgrunden kan se större ut än en en människa som står i bakgrunden. Vi pratar om sambandet mellan detta, att ju längre bak något står i en bild, desto mindre ser det ut att vara.
  • Låt eleverna välja mellan att göra en ”dagbild”, med blått papper som bakgrund, eller en ”nattbild”, med svart papper som bakgrund. Eleverna får rita något (exempelvis stjärnor, måne, snö eller sol) på pappret med färgpennor.
  • Låt eleverna klippa ut olika saker som ska finnas i förgrunden och mellangrunden. Om de vill kan de även få göra som eleven i exemplet ovan, att klippa ut något att ha i bakgrunden också. Påminn eleverna om att sakerna som ska finnas i förgrunden ska vara större i relation till det som finns i mellangrunden och bakgrunden.
  • Limma dit sakerna i rätt ordning på det svarta eller blåa pappret.

Kopplingar till Lgr11:

  • Bildanalys – ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap
  • Redskap för bildframställning – Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder

Lämna en kommentar